18.10.16

Lentokoneessa vauvan kanssa


Ennen reissuun lähtöä en uskaltanut ollenkaan nauttia ajatuksesta, että kohta päästään lomalle ja lämpimään. Ajatus lentämisestä vauvan kanssa stressasi ihan älyttömän paljon, sillä kuvittelin mielessäni huutavan vauvan, mulkoilevat kanssamatkustajat sekä itkuisen itseni. 
Todellisuudessa kaikki meni täysin päinvastoin.
Lentoja meillä oli yhteensä neljä, kaksi menomatkalla ja kaksi paluumatkalla, joista jokaisen Isla nukkui melkein kokonaan. Hereillä ollessaan iloinen neiti viihdytti ja ihastutti kanssamatkustajia jokeltelemalla sekä nauramalla. Oli ihana huomata miten muut matkustajat ottivat meidät huomioon ja melkein jokainen lentoemäntä kävi ihastelemassa ja lepertelemässä neidille. Meillä oli myös muutama lelu mukana ja loppuajan Isla viihtyi hyvin niitä tutkiessa. 
Mamma sai olla ylpeä ihanasta tytöstä ja pystyi vihdoin rentoutumaan ja laittamaan lomamoodin päälle.
Ennen lennon lähtöä lentoemäntä toi meille pienen turvavyön Islalle, joka pistettiin omaan vyöhöni kiinni, pienen tyynyn sekä muovipussin roskille. Finnairin lennolla lentoemännät antoivat myös viltin, josta sai tehtyä mukavan pehmeän pesän Islalle missä nukkua. Suunnittelin imettäväni nousujen ja laskujen aikana, että paine tasaatuisi pienen korvissa, mutta toinen luputti tuttia niin hyvin, että annoin olla. Se varmasti auttoi, sillä hän ei ollut missään vaiheessa mistään moksiskaan. :)
Lennon lähtiessä Isla vilkaisi minua, kuin varmistaakseen kovien äänien olevan OK ja nukahti ennen kuin kone edes oli ilmassa.
Meillä ei ollut Islalle omaa paikkaa, jolloin matkustamoon olisi saanut ottaa myös turvakaukalon mukaan. Islalla oli sylilapsen lippu ja veikkaan, että loppupeleissä meillä oli näin paljon helpompaa. Turvakaukalon kanssa olisi ollut mielestäni ihan turhaa säätämistä ja Isla pystyi nukkumaan hyvin lennolla päikkäreitä jonkun meidän sylissä. 

On ihan lentoyhtiöstä riippuvaa paljonko sylilapsella saa olla matkatavaroita mukana (Finnair 23kg, Norwegian 5kg), joten se kannattaa tarkistaa lentoyhtiön sivuilta. Pakkasin Islan tavarat omaan ruumalaukkuuni, sillä ne eivät vieneet niin paljon tilaa. Matkatavaramäärästä riippumatta ruumaan saa aina laittaa taitettavat rattaat tai vaunut, sekä turvakaukalon. Samalla kun veimme laukut baggage drop-tiskille, saimme virkailijalta ison lentoyhtiön pussin, johon taittelimme vaunujen rungon sekä turvakaukalon. Joillakin lentokentillä vaunut saa ottaa mukaan turvatarkastuksen läpi portille asti ennen koneeseen nousua, mutta esimerkiksi Oulussa tai Helsinki-Vantaalla tämä ei ollut mahdollista. 
Kreetan Iraklionin kentällä taas vaunut sai ottaa koneen portaisiin asti mukaan, jolloin ne pakattiin ulkona pussiin ja työntekijä kiikutti ne ruumaan. Iraklionin kenttä oli aivan hirveä paikka ja aivan tupaten täynnä ihmisiä, joten oli todella hyvä, kun Isla sai olla suojassa omassa vaunussaan ja nukkua rauhassa. 
Minulla oli myös kantoliina mukana lentokenttiä varten, mutta meitä oli matkassa niin iso porukka joten innokkaita kantajia löytyi koko ajan.  

Halusin pärjätä mahdollisimman vähillä käsimatkatavaroilla, ettei Islan lisäksi tulisi liikaa kannettavaa, mutta yllättävän paljon tuommoinen minityyppi tarvii. Otan kyllä yleensä mukaan kaiken mahdollisen ja vähän vielä päälle, sillä haluan että kaikki tarvittava on saatavilla. Pakkasin tavaroita pienempiin pusseihin, joten pystyin helposti nappaamaan laukusta mitä ikinä tarvitsinkaan nopeasti. Etenkin vaipat ja puhdistusliinat oli hyvä pitää aina laukussa päälimmäisenä. 
Lentokoneen vessasta löytyy vaipanvaihtopöytä, jossa vaihdot kävivät näppärästi (tosin vähän ahtaasti).
Myös jonkin verran soseita olisi saanut ottaa matkustamoon, mutta meillä ei niille ollut tarvetta, sillä oltiin vasta aloiteltu maistelu. Ruoka/juomarajoitukset kannattaa myös siis tarkistaa lentoyhtiön sivuilta. 


Harmaa H&M:n laukkuni kävi hyvin käsimatkatavaralaukuksi ja se sisälsi:
 • Vaippoja paljon + vielä pari lisää
 • Puhdistusliinoja
 • Vaipanvaihtoalustoja
 • Harsoja sekä pieni pyyhe
 • Vaihtovaatteet vauvalle sekä itselle
 • Puhdistusaine
 • Rasva, joka käy itselle sekä vauvalle
 • Puhtaita tutteja. Yksi asia mikä meillä unohtui kotiin oli tuttinauha ja se olisi tullut todella tarpeeseen tutin tippuessa kokoajan likaisille lattioille. 
 • Perille vaatteet kohdemaasta ja lämpötilasta riippuen: meidän tapauksessa hellehattu, aurinkolasit ja t-paitabody. 
 • Leluja
 • Viltti
 • Kantoliina
Kertakäyttöiset vaipanvaihtoalustat tulivat enemmäin kun tarpeeseen sillä vaipan pystyi kätevästi vaihtamaan missä ikinä olimmekaan. Yhdessä paketissa on 6 alustaa ja paketti maksoi marketissa noin 2-3e. 

Puhdistusveden sain lahjaksi Islan ollessa vastasyntynyt ja tämä on ollut monen hetken pelastus reissun päällä ja onkin vakiovarusteena hoitolaukussa. Vedellä voi puhdistaa muunmuassa vauvan kädet ja lattialle pudonneen tutin, kun puhdasta vettä ei ole saatavilla.
Suosittelen. :)

Toivottavasti tästä oli jollekin hyötyä! 
Itse stressasin matkustamisesta ihan turhaan ja yritin etsiä paljon tietoa ja vinkkejä ennen lähtöä. Onneksi kaikki meni paremmin kuin hyvin ja uskalletaan rennoin mielin reissata jatkossakin tuon meidän minitravellerin kanssa. 

<3: Roosa


2 kommenttia:

 1. Hei! Minä lennän huomenna lyhyen Helsinki-Oulu matkan 2 kuukautisen vauvani kanssa ekaa kertaa. Olisin kiinnostunut kuulemaan kannattaako turvatarkastukseen varata paljon aikaa? Riittikö vain, että käveli vauvan kanssa porteista läpi, vai oliko erityistoimia ? Kannan itse ainaki häntä kantorepussa koko tuon ajan. Ihana kuulla, että matka meni hyvin vauvasi kanssa :) Vaikka minun lento on todella lyhyt, olen jo menettänyt monet yöunet ajatellen kirkuvaa vauvaa ja toisten matkustajien pahoja katseita! :D

  VastaaPoista
 2. Moikka! :) Meillä ainakin meni ihan normaali aika turvatarkastuksessa ja Helsingin päässä vielä vähemmän, sillä siellähän on oma turvatarkastusjono lapsiperheille. Tosin riippuu varmaan mihin aikaan lentää, sillä saattaahan ruuhkakin vaikuttaa. Ei ollut mitään erityistoimia, ihan sylissä vaan kannoin portista läpi. :) Veikkaan, että kantoreppu tulee riisua ennen turvatarkastusta ja pistää se läpivalaisun läpi, mutta en ole ihan varma! Eli siihen kannattaa varautua. :) Voiii älä menetä yöunia! Ihan varmasti menee hyvin, tsemppiä paljon matkaan. :)

  VastaaPoista